breadcrumb

Külföldi munka?

 ( gbor | 2011.01.27. 19:55:41 )
Szerintetek:
Rekord: több mint 17 ezer cég dőlt be tavaly
http://www.hir24.hu/gazdasag/194628/rekord-tobb-mint-17-ezer-ceg-dolt-be-tavaly.html

Több bevándorló kell a német IT-szektorba
http://vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/tobb-bevandorlo-kell-a-nemet-it-szektorba-338380

Gondolkodjon az ember külföldi munkán Német ismerősök nélkül vagy sem? Vagy a hír csak hype volt, mert kellett valamit írnia vg.hu-nak?
Legyen bátorsága az embernek fiatalon [OKJ rendszerinformatikussal, 1 év referenciával egy Bp.-i isp-nél, Linux Admin affinitással] megpróbálnia?

Amik kellenek:
Német nyelvet felsőfokon betanulni
SzaktudásSzaktudásSzaktudás

Álláskeresés -> 1 interjúért kiutazni Németorszg.-ba, vagy pedig ott albiba költözni/úgy keresgélni..~kb mennyivel induljon neki az ember?

Vagy: letenni diplomát? [ér annyit?].

p.s.: nincs preview gomb a topic beküldése előtt:)

1237 olvasás

Linkeket lehet bbcode-dal csinálni (az extra szóközök, amiket csak szemléltetésként tettem bele, nem kellenek):

[ url = http://www.hir24.hu/gazdasag/194628/rekord-tobb-mint-17-ezer-ceg-dolt-be-tavaly.html ]http://www.hir24.hu/gazdasag/194628/rekord-tobb-mint-17-ezer-ceg-dolt-be-tavaly.html[/url]

Dehogy ontopic is legyek: a sok diploma nélküli diplomafikázó (=savanyú a szőlő) kollégával szemben én úgy hiszem, hogy a diplomának van értéke. Hogy egy konkrét állás esetén mennyi pluszt ad, azt nehéz látatlanban megmondani. Nyilván függ a követelményektől és az állás jellegétől is.

Feltéve, hogy az angolt (mint szakmai nyelv) kened-vágod, a németet is jó, ha legalább középfokon beszéled. Végül is közöttük kell élned majd.

Nehéz megmondani, hogy menj vagy ne menj. Ha se kutyád, se macskád, akkor könnyebb nekivágni. Főleg, ha van elég félretett pénzed... (elég = amennyiből több hónapot is el tudsz lenni munkakeresőként Deutschland-ban). Az is kérdés, hogy melyik városba költözz, stb. Szóval van kérdőjel elég. De ha mindegyikből felkiáltójelet tudsz csinálni, akkor uzsgyi!

Ja, és a vg cikk kapcsán nem elfelejteni, hogy az egy dolog, hogy az IT-iparból valakinek mi a véleménye a bevándorláspolitikáról. A HUP-on láttam egy [url=http://hup.hu/node/98395]németországi munkavállalással kapcsolatos topikot[/url], hátha ott is van 1-2 jó ötlet.

A preview-t meg igyekszem előbb-utóbb megcsinálni, de jelenleg egy tanfolyamra gyúrok... :-)

[url=http://mx.spamtelenul.hu/]SPAMtelenül[/url] - MX spamszűrő szolgáltatás, ahogyan még sosem próbálta
"a sok diploma nélküli diplomafikázó (=savanyú a szőlő) kollégával szemben én úgy hiszem, hogy a diplomának van értéke."

Nincs diplomám, és nem savanyú a szőlő. De SZVSZ a diplomának csak is akkor van értelme, ha valós tudást, szakmai felkészültséget takar. Az ilyen-olyan média meg kommunikációs, meg pénzügyi diplomáknak semmi, de semmi értelmét sem találom, és úgy általában ki merem jelenteni, hogy a hazai diplomások több, mint 50 százalékának semmi féle tényleges tudása sincsen a megszerzett papír mögött. Sajnos ide jutott a hazai felsőoktatás. Évről-évre ontják ki magukból a felsőoktatási intézmények azokat a friss diplomásokat, akiknek már a tanulmányaik megkezdésekor eleve deklaráltan lószart sem ért a leendő papírjuk. Viszont ezzel a diplomás dömpinggel oda jutottunk, hogy olyan állások betöltéséhez is felsőoktatási papírt kell meglengetni, amihez egyébként semmi szükség sem lenne.

A félreértések elkerülése végett nem vagyok diplomás ellenes, csak megpróbálok szelektálni, és egy papír előtt nem vagyok hajlandó hasra esni, csak is akkor, ha valódi tudás van mögötte.

----------------------------------------------
A félreértések elkerülése végett, ha rossz a helyesírásom, az azért van, mert lesz.rom. :-D
Igen, a jelenség létezik. Viszont az IT-ben (ha egyáltalán erről beszélünk) aligha jellemző kommunikációs-, könyvtár és más hasonló szakosok dominanciája, így nem őket kellene mindig felsorolni, hogy miért fölösleges a diploma.

Mondom, nem kell mindenkinek diploma, aki IT-vel foglalkozik. De van pár olyan terület (az IT-ben), ahol rendesen hozzá tud tenni.

[url=http://mx.spamtelenul.hu/]SPAMtelenül[/url] - MX spamszűrő szolgáltatás, ahogyan még sosem próbálta
Oksa, én általánosságban beszéltem (írtam), de biztos van az IT szakmában is olyan minőségű diploma, ami már eleve meghatározza az illető képességeit. Pl. informatikus ismerőseim a Gábor Déneses diplomáktól nincsenek nagyon elájúlva.

----------------------------------------------
A félreértések elkerülése végett, ha rossz a helyesírásom, az azért van, mert lesz.rom. :-D
és a RHC*? :)

nekem csak MTCWE, MTCNA, MTCUMA vizsgáim vannak + pár IT Factorys tanfolyam
A redhat minősítéseknek jó híre van...

[url=http://mx.spamtelenul.hu/]SPAMtelenül[/url] - MX spamszűrő szolgáltatás, ahogyan még sosem próbálta
50%?!

7 a 3ezerből, DE-IK -n... ennyi amelynek van tudása is a papír mellett.